Kokteli

Ići dole

Kokteli

Počalji  xO-Peca-Ox taj Sub Avg 16, 2008 12:08 pm

Ovde kokteli...Evo par od mene

MARGARITA

4 cl Tequila (white)
2 cl Cointreau
2 cl Sveže ceđenog limuna

Priprema:

4 kocke leda, Tequila, Cointreau i sok od limuna sipati u shaker i kratko ali snažno promućkati. Procediti u čašu dekorisanom rubom od soli.

Dodatne informacije:

Rub od soli nije samo dekoracija nego je i važna za ukus koktela. Rub treba da bude uredan. Komadicem limuna se ovlaži spoljni rub čaše i zatim se pažljivo nanese so tako što ćete čašu gurnuti u so do dubine od pola centimetra. Čašu treba držati za stalak tako da je posudica okrenuta prema dole. Salvetom se izbriše unutrašnji rub da so ne bi dospela u piće a spoljni rub se dotera salvetom tako da venac od soli bude ravnomerne širine.

Kao zamena za nešto skuplji Cointreau može da posluži i Triple Sec koji je i lošijeg kvaliteta.
avatar
xO-Peca-Ox

Broj poruka : 89
Datum upisa : 15.08.2008
Godina : 25
Lokacija : Novi Sad

Pogledaj profil korisnika http://www.forumip.fprumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli

Počalji  xO-Peca-Ox taj Sub Avg 16, 2008 12:10 pm4 cl Bailey's
4 cl Kahlua
4 cl mleka

Sex Machine

Priprema:

Piće se priprema direktno u čaši. Staviti 1-2 kocke leda, sipati likere i dosuti mleko. Zati promešati i dodati slamčicu.

Dodatne informacije:

Ovo bi se moglo nazvati ženskim pićem jer je malo slađe. Ukus je fantastičan i svakom će se svideti - to je provereno. Zaista koristite Bailey's i Kahlua i ne pokušavajte da nađete jeftinu zamenu. Sex Machine sigurno nije jedno od klasičnih pića ali u svakom slučaju zaslužuje da bude na ovoj internet stranici.
avatar
xO-Peca-Ox

Broj poruka : 89
Datum upisa : 15.08.2008
Godina : 25
Lokacija : Novi Sad

Pogledaj profil korisnika http://www.forumip.fprumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli

Počalji  xO-Peca-Ox taj Sub Avg 16, 2008 12:10 pm


5cl Bombay Sapphire Gin
1cl Dry Vermouth (Noily Prat)
1-2 masline

Martini Dry Cocktail

Priprema:

Čašu za mešanje napuniti hladnim, suvim kockama leda. Prvo sipati hlađeni Bombay Sapphire i dodati hlađeni vermut. Barskom kašičicom jako mešati od dole na gore. Dovoljno je mešati 10 sekundi. Zatim procediti u dobro ohlađenu martini čašu i dodati 1-2 masline. Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti. Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi da dozvoli. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led (crushed ice). Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se mešanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekat koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće. Zbog toga se martini servira ODMAH nakon pripreme. Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

Neki barmeni umoče kocke leda u vermut i isti led koriste da bi promešali džin jer smatraju da je vermut koji je ostao na kockicama leda dovoljan za jedan martini. Neki ekstremisti čak kažu da je dovoljno da senka flaše vermuta padne na džin ili da je dovoljno sagnuti se u pravcu Francuske dok mešate džin.

Bombay Sapphire se smatra za najbolji džin na tržištu. Za martini koktel najbolji vermut je Noilly Prat koji je nešto teže nabaviti, a u Srbiji ga još nema, bar koliko je meni poznato (ako neko kaže da grešim nek mi javi!).

Dodatne informacije:

Zbog čega ne treba mućkati martini?

Iako James Bond pije mućkani martini ovo nije pravilan način pripreme! Postoje pravila kada jedno piće treba mućkati a kada mešati. Pića koja se sastoje od sirupa i drugih gustih sastojaka koji se teško sjedinjuju treba mućkati. Mućkanjem u piće dospevaju sitni mehurići vazduha koji daju piću mutnu, neprovidnu boju. Na površini pića stvara se pena - što je poželjan efekat ako to recept zahteva. Martini cocktail mora ostati bistar, jasan. Najgore je međutim to što se mućkanjem u shaker-u drobi led i voda dospeva u piće. Naime, mućkanjem u piće dospeva više od 4cl vode, a mešanjem mnogo manje, ca. 2cl. Ovo je uračunato u recept! Obožavaocima ovog pića se kosa digne na glavi pri pomisli da voda dospe u njihov martini (vidi priču "Pokisli Martini"). Zbog toga je pogrešno servirati koktel sa kockama leda u čaši. Ovo pravilo važi za sve aperitive koji se serviraju u koktel, martini i drugim čašama sa nožicom. Ipak to naglašavam jer redovno u drugim kafićima dobijam mešani martini koktel sa ledom.

Varijante:

Varijacije se uglavnom odnose na odnos džina i vermuta. Svi se slažu da je Bombay Sapphire najbolji džin i da je Noilly Prat najbolji vermut za martini koktel. Sve ostale varijante imaju i druge nazive. Za martini medium koristi se dodatno vermouth rosso, za martini sweet samo martini rosso umesto suvog vermuta.
avatar
xO-Peca-Ox

Broj poruka : 89
Datum upisa : 15.08.2008
Godina : 25
Lokacija : Novi Sad

Pogledaj profil korisnika http://www.forumip.fprumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli

Počalji  xO-Peca-Ox taj Sub Avg 16, 2008 12:12 pm


5 cl Cachaça/Vodka/Beli Rum
2-3 barske kašike šećera
1 limeta

Caipirinha

Priprema:

Limetu prvo oprati vrelom vodom i izgnječiti je. Na taj način se iscedi više soka. Krajeve limete treba odseći da piće ne bi bilo suviše gorko! Limetu seći u tanke koture ali tako da se koturi ne odcoje od celine. Na ovaj način ćete lakše iscediti limetu. Sada pripremljenu limetu možete staviti u stabilnu čašu za Caipirinhu ili u viski čašu i dodati 2-3 barske kašičice šećera. Sledeći korak je da uzmete muddler u ruke (drvena ili plastična alatka kojom se gnječi voće ili mrve kocke leda) i da gnječite limetu dok ne iscedite njen sok i dok se šećer ne istopi. Na kraju sipajte cachacu, napunite čašu mrvljenim ledom i promešajte. Piće servirajte sa kratkom slamčicom.

Dodatne informacije:

Veoma bitno je da se koriste sveže, zrele limete. Da li je limeta zrela prepoznaje se po tome što njena kora ima ravnomeran sjaj. Po ovom receptu se navodno priprema Caipirinha u Brazilu. Limeta se dakle ne seče u četvrtine kako to mnogi rade, već se seče u koture ali tako da ostanu spojeni. Na ovaj način mnogo je lakše muddler-om iscediti sok. Kad je u pitanju šećer koji treba koristiti postoje neslaganja. Neki tvrde da treba koristiti beli šećer koji se proizvodi od šećerne trske dok drugi insistiraju na tome da se koristi žuti, nerafinisani šećer. Često žuti šećer nastaje tako što se nakon proizvodnje naknadno oboji melasom. Prirodni žuti šećer nastaje u proizvodnji, jer se centrifugiranjem melasa ne odvaja potpuno od šećera. Beli šećer od šećerne trske je dakle šećer od šećerne trske sa malom količinom melase. Razlika u ukusu zaista postoji i mnogi tvrde da je bolje koristiti beli šećer.

Ipak je upotreba žutog šećera deo rituala i ko to ne poštuje može se suočiti sa situacijom da bude kritikovan. Popularnost Caipirinhe ima upravo veze i sa žutim šećerom.

Veoma je bitno koristiti kvalitetnu cachacu. Velika je sreća to što se u Srbiji od nedavno može kupiti cachaca od proizvođača Ypioca. Ovo je možda najbolji izbor, pored marke Cachaca 51 koja se u trenutku kada sam ovo pisao još nije uvozilai. U svakom slučaju ne treba koristiti Pitu koja je najzastupljenija na evropskom tržištu što ne znači da je i najbolja. I limete se mogu nabaviti u velikim marketima ili na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Ako Vam je potreban savet gde da kupite ove sastojke, možete mi poslati mail, ili me nazvati preko telefona.

Varijante:

Inače Caipirinha spada u grupu pića koja se naziva batida. Pića koja spadaju u ovu grupu sastoje se od cachace, šećera, leda i voća. Umesto Caipirinha moglo bi se reći i Batida de Limao. Ako umesto cachace koristite vodku piće dobija naziv Caipirinha. Inače u Brazilu je cachaca toliko jeftina da mnogi radije piju varijantu sa vodkom. Nije slučajnost što Caipirinha u prevodu znači «piće seljaka». Postoji i varijanta sa belim rumom – Caipirissima. Varijante sa običnim limunom i narandžom (?) sa kojima se možete sustretati u Novom Sadu su užasne i nemaju nikakve veze sa pravim receptom. bounce Very Happy
avatar
xO-Peca-Ox

Broj poruka : 89
Datum upisa : 15.08.2008
Godina : 25
Lokacija : Novi Sad

Pogledaj profil korisnika http://www.forumip.fprumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Kokteli

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu