1 na 1 (2002)

Ići dole

1 na 1 (2002)

Počalji  xO-Peca-Ox taj Sub Avg 16, 2008 11:32 amDOWNLOAD
Kod:
http://rapidshare.com/files/9080180/Jedan_na_jedan.part5.rar
http://rapidshare.com/files/9080439/Jedan_na_jedan.part3.rar
http://rapidshare.com/files/9080468/Jedan_na_jedan.part4.rar
http://rapidshare.com/files/9080181/Jedan_na_jedan.part2.rar
http://rapidshare.com/files/9080162/Jedan_na_jedan.part6.rar
http://rapidshare.com/files/9080183/Jedan_na_jedan.part1.rar

1 na 1« je neobičan domaći film sa početka novog milenijuma. Ne samo zato što je dobar. Neobičan je zbog toga što se gleda na dva kanala. Spolja gledano, ništa ga ne razdvaja od tipične srpske pseudo - urbane odiseje – gledamo basket, nove bogataše, nezadovoljnu i drogiranu omladinu plus nemoćne penzionere. Međutim, iznutra, film donosi nešto oštro, nepotkupljivo, hrabro i toliko prokleto bioskopsko da na trenutke emituju čulnost i osećanja sa kakvim se odavno nismo suočili gledajući domaće filmove. A pojam “domaći film” već godinama služi kao šifra za skromne pripovedačke matrice kroz koje se kompiliraju glumačke improvizacije, poluuspeli vicevi i nametljive metafore.

Glavni junak i kičma filma je Mačak, novobeogradski ulični košarkaš, nepobedivi gospodar terena na potezu između blokova i zgrade Opštine. On živi u blokovima, nekoj vrsti urbanog pakla iz koga nema izlaza, na mestu gde svi sanjaju o odlasku preko reke, u stari deo grada. Lokalna banda, koja u strahu drži ceo kraj, traži od Mačka da igra za njih i on pristaje. Pod uslovom da oni oproste njegovom prijatelju. Banditi ga iznevere i Mačak shvata da će sa njima morati da se obračuna bez lopte.

Već siže filma pokazuje tu dvostrukost priče. S jedne strane imamo mistifikaciju blokova, probleme nesnalaženja i “ćirilične” elemente kriminogenog ponašanja. To su sve već korišćene ikonografske komponente. U samom jezgru priče, međutim, nasuprot tome, postoji čist vestern. Toliko čist da se sa takvim osavremenjavanjem mitema nisam sreo ni u svetskoj produkciji. U tom vestern čitanju, Blokovi su srpsko ovaploćenje Divljag Zapada koga kad se krene sa Istoka ograničava samo Sudnji Dan, Mačak je preslikavanje usamljenog revolveraša koji više tvori nego što zbori a Dunav je beogradski Rio Grande – reka iza koje desperadose čeka spas.
avatar
xO-Peca-Ox

Broj poruka : 89
Datum upisa : 15.08.2008
Godina : 25
Lokacija : Novi Sad

Pogledaj profil korisnika http://www.forumip.fprumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu